Skip to the content

H.C. Andersen hos Fairytell

H.C. Andersens forfatterskab for børn er et skatkammer af de mest kendte og elskede eventyr i verden. Hos Fairytell sætter vi fokus på forfatteren, og hvad det er ved hans fortællinger, der stadig gør dem relevante for børn og voksne i dag, selvom de har mere end 100 år på bagen.

At skrive ud fra sig selv

H.C. Andersen voksede op på bunden af samfundet i 1800-tallets Danmark. Drevet af en kunstnerisk ambition og en udlængsel, rejste han ud i verden, og blev, hvad man i dag vil kalde, en mønsterbryder. Hele sit liv måtte han dog kæmpe med et lavt selvværd og en følelse af aldrig rigtig at høre til i samfundets finere lag. Hans eventyr rummer derfor ofte en indirekte kritik af det etablerede samfund, og hvordan vi mennesker behandler hinanden. Der er masser af etik og morale at spore i H.C. Andersens eventyr, som derfor giver gode muligheder for spændende snakke mellem forældre og barn.

Den dobbelte stemme

Nogle hævder, at H.C. Andersen skriver med en dobbelt stemme, som kan spores i hans evne til at gribe både børn og voksne, der udfordres på forskellige vis af historiernes forskellige lag. Man siger også, at de berømte eventyr på én gang henvender sig til barnet i den voksne og til den voksne i barnet. Forældre såvel som børn kan derfor have stort udbytte af at træde ind i hans univers.

Dialogisk læsning og eventyr

Netop fordi H.C. Andersens eventyr kan åbne op for spændende og konstruktive snakke, er det helt oplagt at bruge elementer fra dialogisk læsning, når I læser historierne sammen. Dialogisk læsning handler om at have en dialog med det barn, du læser højt for, sideløbende med du læser højt. Du kan læse mere om tankerne bag dialogisk læsning i artiklen her og blive klogere på, hvordan du nemt kan anvende metoden, når I læser derhjemme.

Læs med hos Fairytell

Hos Fairytell kan I læse nogle af de mest kendte og klassiske af H.C. Andersens eventyr genfortalt i et letforståeligt sprog, så selv de lidt mindre børn kan være med.

Nattergalen

I H.C. Andersens klassiske eventyr Nattergalen fortælles der om kejseren af Kina, der elsker nattergalens sang. Men en dag får han en mekanisk fugl foræret af kejseren af Japan. Den kunstige fugl skaber stor begejstring – den er mere farvestrålende og enslydende hver gang. Men en dag går den itu, og uden musik bliver kejseren ulykkelig og mister livsglæden. Alle tror, han skal dø, men så kommer den ægte nattergal tilbage og muntrer ham op.

Udgivet af forlaget Lamberth hos Fairytell

Den lille havfrue

Den lille havfrue må ændre sit liv for at få sin store kærlighed - en ung prins, som hun redder fra at drukne. Havheksen giver den lille havfrue en trylledrik, men kræver hendes smukke stemme som betaling. Men hvis prinsen vælger en anden, så må havfruen dø...

Udgivet af forlaget Lamberth hos Fairytell

Den standhaftige tinsoldat

Den standhaftige tinsoldat er et eventyr om en stakkels étbenet tinsoldat, som forelsker sig i en danserinde af papir. Han falder ud af børneværelsets vindue og kommer via rendestenen ud i havet, hvor han bliver slugt af en stor fisk. På heldigste vis kommer han tilbage til børneværelset, hvor han bliver forenet med danserinden, men skæbnen er lunefuld ..

Udgivet af forlaget Lamberth hos Fairytell

Tommelise

Tommelise er et ønskebarn, men kommer til verden ved hjælp af magi og viser sig at være ganske lille. – Så lille, at hun er nem at tage med. Og da Tommelise ikke bare er lille, men også sød og smuk, er der mange, som gerne vil have hende, bl.a. skruptudsen, billen og muldvarpen. Ved gode venners hjælp undslipper hun gang på gang de uønskede bejlere for til sidst at flygte med svalen til Afrika, hvor hun møder den eneste ene. 

Udgivet af forlaget Lamberth hos Fairytell

Rigtig god lytte- og læselyst!

Kilder: 

Litteratursiden

Berlingske

Forfatterweb