Skip to the content

Jul med nærvær og hygge

December banker lige om lidt på døren, og det betyder for mange igangsættelsen af en række sjove aktiviteter og traditioner – bagværk og julegodter, juleklip og -dekorationer, gaveproduktion, julekalendre og overraskelser.

December er for de fleste en travl tid, men når man spørger ind til, hvad de fleste forældre ønsker sig af julen, er det i høj grad, at julen skal være fyldt med ro og tid til nærvær og hygge.

Det store spørgsmål hos mange forældre i dag er, hvad er det for en jul, vores børn vil huske tilbage på som deres bardomsjul?

Sagen er, at børn i dag holder jul flere steder – der kan være én jul hos mor, én jul hos far, juletamtam i børnehaven, fritten, vuggestuen, til fodbold, gymnastik eller spejder. De skal deltage i et hav af aktiviteter – alt sammen i den bedste mening og i et håb om at skabe den hygge og genkendelighed, som er med til at definere traditioner. Nu skal vi satme hygge os!!!

Dilemaet er, at de mange aktiviteter og forskellige gøremål, også lægger et pres på os som forældre, der ikke altid magter opgaven. Vi risikerer at ender med at drukne i papir, glimmer, lim, mel, sukker og kanel – alt sammen i den bedste mening ­– for nu skal vi satme hygge os;-) Ofte på bekostning af vores egen juleglæde.

De gode fortællinger skaber også traditioner

At sætte sig ned i sofaen med en god bog, kan derfor være en god og afslappende stund for både barn og forældre i en ellers travl tid. Højtideligheden omkring og traditionen ved at læse de samme julehistorier hvert år, kan også være en del af det, vi forbinder med julen, og som ikke lægger et unødigt pres på os som forældre.

Da jeg var barn, fik vi altid læst Peters Jul højt af min onkel juleaften, mens min mor og øvrige gæster tændte lysene på træet i stuen ved siden af. Jeg forstod ikke særligt meget af fortællingen og det gamle snørklede sprog, men det var hele stemningen omkring læsningen, der gjorde et stort indtryk. Det står som et stærkt minde og vil altid være noget af det, jeg forbinder med julen.

4 Tips til travle forældre

Familieterapeut og medindehaver af det psykoterapeutiske institut Blackbird Institute,

Fie Hørby, giver her 4 tips til mere ro og nærvær i julen. For som hun siger – vores gøren understøtter simpelthen ikke den væren, vi egentligt ønsker.

  • Læs højt

Lav en tradition med hver aften at tænde et lys, spise pebernødder og læse 30 minutter. Er børnene store nok til en længere bog, så er det super hyggeligt at læse et kapitel hver aften i hele julemåneden. Eller vælg en ny bog sammen hver aften.

Hos Fairytell har vi samlet rigeligt med julebøger, så I kan kaste jer over en ny hver aften. Vi har også jule- og adventskalendre, så børnene kan følge med i et nyt afsnit hver dag eller hver søndag i december. Læs med her, hvor jeg har udvalgt nogle af de fantastiske fortællinger, der ligger i app’en og venter. 

  • Pil det fra, som egentlig ikke er hyggeligt

Det kan godt betale sig at ændre på traditionerne, hvis gevinsten er en mere afslappet jul og glade, nærværende forældre. Orker du ikke at skulle opdrive 24 perfekte kalendergaver, så sænk barren, eller vent med gaverne til juleaften. Når vi giver børnene mere, end vi kan stå inde for, så har vi ofte et modkrav, som børnene ikke kender til. Vi forventer, at de skal være ekstra glade og sige ekstra tak. Så hvis du skal lave 24 gaver, så gør det, fordi du gerne vil og ikke, fordi du vil se et tilfredst og taknemmeligt barn.

  • Send din indre perfektionist på juleferie

Juleservietterne skal matche juledugen, julemaden skal være økologisk og laves fra bunden, og gaverne skal være personlige og særligt udvalgte til hvert enkelt familiemedlem. Jo flere bespænd, du skaber for dig selv, jo mere tid går der fra samværet med dine børn. Mindre kan sagtens gøre det.

  • Hvis muligt – hold nogle ekstra fridage

Som børnefamilie ved man af erfaring, at december er en travl måned, og alligevel er det, som om vi naivt tror på, at alting bliver anderledes i år. Men det gør det ikke, med mindre du gør noget aktivt for, at det skal blive anderledes. Et par ekstra fridage giver luft til at trække vejret.

KILDER: FAMILIETERAPEUT FIE HØRBY FRA BLACKBIRD INSTITUTE OG PERSONLIG RÅDGIVER DAISY LØVENDAHL. Via Vores Børn