Skip to the content

Ordblindhed

Vi har udgivet et nyt podcast afsnit, hvor Lærke og Anna fra ”Barn, kend din krop!” undersøger, hvad det vil sige at have ordblindhed. Som en børnebogsapp med letlæsningsbøger er det også et område, vi beskæftiger os med og er meget interesserede i.

For nyligt mødte jeg en mand, som spurgte ind til, hvad jeg laver. Jeg viste ham Fairytell og forklarede, hvordan app’en fungerede. Han blev simpelthen så glad, for funktionen med automatisk sideskift gjorde det muligt for ham at ligge og ”læse” godnathistorier sammen med sin 4-årige datter. Han var nemlig stærkt ordblind, og havde derfor haft store udfordringer med at læse højt for hende. Vi tænker tit på børn og læsevanskeligheder, og det kom helt bag på mig, at app’en på den måde også kan være en stor hjælp for nogle voksne mennesker, der har måtte kæmpe med ordblindhed hele livet. Jeg blev faktisk helt stolt og glad indeni ved tanken om, at hans datter nu både kunne få læst bøger højt og hygge sig med sin far samtidig.

Men tilbage til børnene … det hele starter jo i de tidlige skoleår

Enkelte børn kan læse, inden de kommer i skole. Nogle kender bogstaverne og kan måske genkende enkelte ord. Men for langt de fleste er det et helt nyt landskab, de træder ind i. I løbet af det første år, vil alle børnene blive præsenteret for bogstavernes

  • form (hvordan ser de ud?)
  • navne (hvad hedder de?)
  • lyde (hvordan lyder de)

Når man som forældre sidder og øver med børnene derhjemme, går det hurtigt op for én (for det tænker man jo ikke over i det daglige), hvor mange ord, der ikke er lydrette – dvs. hvor ofte lyd og bogstav ikke altid stemmer overens. Herhjemme kalder vi det for drilleord, og for mange børn er det nok. Altså, at de lærer, at der kan være undtagelser, og at man lærer at bogstavene somme tider kan have forskellige lyde eller være lydløse.

Ordblindhed er flere ting

Nedenfor har jeg samlet forskellige aspekter ved det at have ordblindhed. Der kan nemlig være flere udfordringer i spil for børn med orblindhed ift. at knække læsekoden. Dette er blot en forsimplet og kort forklaring. Hvis du vil dykke dybere ned i emnet og undersøge det til bunds, findes der masser af gode og informative hjemmesider og blogs, der beskæftiger sig med emnet. Se længere nede, hvor jeg guider jer frem til nogle af de bedste derude.

Som ordblind kan man have være svært at finde ud af, hvilke bogstavlyde der er i et ord.
Det betyder, at barnet forveksler bogstaver, der ligner hinanden fx: b, p, d
Og forveksler bogstaver, der lyder næsten ens fx: k, g

Det kan være svært at huske, hvilke lyde og hvilke bogstaver der hører sammen.
Det betyder, at barnet kan være længe om at lære alfabetet, og at han eller hun forveksler ord, der ligner hinanden fx: det, den, der

Det kan være svært at sætte bogstavlyde sammen til ord.
Det betyder, at barnet læser og skriver det samme ord forskelligt i den samme tekst

Det kan være svært at læse ord, man ikke har set før.

Det betyder, at barnet opgiver at læse et nyt ord eller gætter ud fra enkelte af de bogstaver, der er i ordet uden at forsøge at sætte dem sammen

Nogle ordblinde kan også̊ have svært ved at...

  • udtale ordet korrekt
  • komme i tanke om ord
  • forstå det, de læser
  • lære engelsk

I Podcasten taler Lærke med seje Louis på 11 år om hans ordblindhed. Lyt med, og find ud af, hvordan han har lært at tackle de vanskeligheder og udfordringer han møder i sin hverdag, og hvor mange spændende muligheder og hjælpemidler der findes for at hjælpe børn i hans situation.

Læs med her…

Hvis du vil dykke dybere ned i emnet, kan du med fordel læse med på bloggen Et liv som ordblind, hvor Jesper Sehested på fantastisk vis deler sine egne erfaringer og fortæller om sin egen barndom med ordblindhed. Jespers mission er at hjælpe ordblinde børn og unge med at acceptere deres ordblindhed, så den ikke præger deres liv negativt.

Læsevejleder og dansklærer Carina Nord er specialiseret i undervisning af børn med vanskeligheder indenfor læsning og skrivning og driver sit eget website og blog. Her kan du som forældre finde svar på mange af de spørgsmål, der dukker op, når man har et barn med ordblindhed. Gennem videnskabelige artikler afdækker Carina emnet og henvender sig til forældre, der har en mistanke om, at deres søn eller datter er ordblind, eller som har et barn, der er blevet testet ordblind.

Yderligere informationer kan også hentes her: 

Ordblindeforeningen

Ordblindhed.dk

Undervisningsministeriet

... og så kan du lytte til flere af Lærke og Anna podcasts fra serien "Barn, kend din krop!". Anna er psykolog, og Lærke er læge, og sammen har de lavet en podcastserie for børn fra 6-12 år om kroppens finurligheder, når den er rask, og når den er syg. Lyt med hos Fairytell!