Skip to the content

Gode råd og sjove idéer til undervisningen derhjemme

Mange af os forældre balancerer lige nu mellem at være på arbejde, være lærer for vores barn/børn og at sikre vores og deres trivsel. At stimulere dem socialt, som de er vant til, er lige nu ikke en mulighed. De lidt større børn kan. selvfølgelig mødes med deres venner online, men de små børn er i højere grad afhængige af deres forældres hjælp og opmærksomhed.

Jeg har derfor samlet 5 gode råd til, hvordan I kan få hverdagen med fjernundervisning til at fungere derhjemme, så alle trives under de forhold, vi er tvunget til at navigere i lige nu.

Derudover har jeg et nogle gode tips til sjove aktiviteter og links til masser af gratis materiale, I kan finde online.

5 gode råd til forældrene

Hos Skole og Forældre – som er en organisation, der har til formål at give forældre til børn i folkeskolen viden og inspiration til, hvordan de kan støtte deres børns skolegang, læring og trivsel – har de nogle fantastiske og brugbare råd under corona fjernundervisning. Råd, jeg personligt har taget til mig og anvender aktivt derhjemme. Jeg har derfor besluttet at gengive dem her for jer i en forkortet udgave:

1. Skolerne har ansvaret. 

Drop den dårlige samvittighed. Det er ikke forældrenes ansvar at undervise deres børn. Lærerne er uddannede til at undervise, og det er de rigtig gode til. 

”Mange forældre skal arbejde hjemmefra, og der er derfor heller ikke noget krav om, at du som forælder hjælper dit barn med skolearbejdet,” lyder det fra Skole og Forældres næstformand, Cecilie Harrits.

2. Hav fokus på din families trivsel. 

Det er vigtigt, at vi får skabt en balance mellem vores forventninger til lærerne, eleverne og forældrenes indsats, så vi får familiernes hverdag til at hænge sammen, mener Cecilie Harrits. 
“Skolearbejde kan være en god måde at skabe lidt struktur og indhold i dit barns dage, men det er ikke meningen, at hjemmeundervisningen skal give store problemer eller konflikter i jeres familie. Gør det, som fungerer for jer,” siger hun.

3. Hjælp dit barn med at få struktur på dagen

”Selvom du som forælder, ikke har ansvar for undervisningen, kan det være en stor hjælp for dit barn, hvis du støtter ham/hende i at få struktur på dagene”, lyder rådet fra koordinator af Skole og Forældres forældrerådgivning, Rikke Alice Bille.
 “
Start dagen med at få et overblik over, hvad der skal ske. Er der opgaver, som dit barn selv skal løse i løbet af dagen, kan du hjælpe med at lægge en plan for det. Hjælp også dit barn med at holde pauser i løbet af dagen. Det skal være tydeligt for dem, hvornår det er skoledag og hvornår der er “frikvarter” og fritid, så det hele ikke glider sammen,” siger hun.

4. Kontakt dit barns lærere, hvis der er udfordringer

Husk at selvom skolerne har gjort sig erfaringer med fjernundervisning i foråret, så kan det være en udfordring for lærerne at få undervisningen til at fungere optimalt under de nye vilkår og med så kort varsel. Derfor er det vigtigt, at man som forælder kontakter læreren, hvis man oplever udfordringer. “Forældrenes input kan være en stor hjælp for lærerne, som jo ikke på samme måde kan følge med i, hvordan det går med den enkelte elev. Hvis forældrene oplever, at der er noget, der bliver for svært, for let, ikke kan gennemføres derhjemme eller går ud over barnets trivsel,” siger Rikke Alice Bille.

5. Hold fællesskabet ved lige så godt, I kan.

Eleverne er meget alene i de kommende uger, så det kan være godt for børnene at holde kontakten til deres venner og klassekammerater. Støt derfor dit barn i at holde kontakten online fx gennem spil, sociale medier, videoopkald og lignende råder Rikke Alice Bille. Det kan fx være gruppearbejde online eller over telefonen eller online hygge-arrangementer for klassen med fx en quiz, konkurrencer eller fællesbagning.

Læs mere hos Skole og Forældre

Idéer til hjemmeundervisning

I min datters 0. klasse har forældre stået for små sjove opgaver til børnene på skift, når de mødes på fx Zoom. Det er sjovt for børnene at se hinanden og høre om, hvad de går og laver. Og så er det faktisk virkelig rart at høre dem fortælle hinanden, at de savner skolen og deres venner. De har leget skattejagt, hvor de har 1 minut til at finde en (eller flere) ting, der starter med eksempelvis T, eller noget der har en specifik farve osv. Det er en nem lille opgave for børnene og en sjov måde at mødes på.

Vi har også haft glæde af at lave små stop motion videoer med app’en Stop Motion Studio, hvor børnene har bygget baggrunde og fundet på handlinger og hvilke elementer, der skulle indgå i videoen. Vupti – Håndværk og Design, Drama og lidt teknologiforståelse på én gang.

Letlæsning og gratis undervisningsmateriale

Hos Fairytell er vi heldige at have indgået samarbejder med forlag der specialiserer sig i letlæsning, som fx Straarup og Petunia. Begge forlag tilbyder gratis undervisningsmateriale på deres websites. Det er altså muligt at læse i bøgerne i app’en og hente undervisningsmateriale til de specifikke bøger online.

Forlaget Straarup har et tæt samarbejde med en lang række læsekonsulenter. De hjælper både med udformningen af bøgerne, og derudover laver de tilhørende opgaver til undervisning. I finde opgaver til ALLE Straarup bøger i, vi har liggende i app’en lige her.

På forlaget Petunias hjemmeside kan I ligeledes finde opgaver til bl.a. serierne om Mus og Rod, Kræ og Abe og A for Augusta. I finder opgaverne her.

Hvis du ikke er helt up to date på de forskellige niveauinddelinger på letlæsningsbøgerne, kan du få overblikket her.

Hvis du har udfordringer med at overbevise dit barn om, at I skal læse sammen derhjemme, kan du læse med her, og få 5 nyttige tips og tricks til, hvordan I kommer godt i gang.

Rigtig god fornøjelse!
De bedste hilsner
Mette